Search my Blog

Saturday, August 13, 2016

Nestum Cake (Kek Nestum)

 Hello.... helloooo.... hello all HomeKreation readers! It has been a long time since my last appearance.... yeah, 9 months of silence.... trying to adjust to my new life in the new place and with a lot greater responsibility than ever.... Too many things to do with too little capacity but slowly getting there!

I'm going away soon.... far away from this place for a long duration.... a destination that I've been dreaming for a long time.... a place far away from normal life.... somewhere crowded but hopefully peaceful.... So I thought tonight I want to share one great recipe just to break the silence before I disappear to the peaceful land.....

A guest is coming tomorrow morning to do us a favour.... guiding us to ensure our journey to the peaceful land is fruitful. So I bake this cake specially for the guest and very please with the outcome. It is crumbly and soft with nice nestum aroma. We had it hot from the oven with crispy crust.... my hubby had four pieces on the first attack....LOL.


By: Roz@HomeKreation
Source: link
Modified the method slightly
Size: 8" square
BAHAN2:
250g Butter
140g Caster Sugar
1 tbap Honey
3 Eggs
220g Self-Raising Flour*
1/2 tbsp Baking Powder*
60g Nestum Cereal* (* mix)
150ml Fesh Milk
 
METHOD:
1. Beat butter, sugar and honey until light and fluffy.
2. Add in eggs one at a time beating well after each addition.
3. Add in flour* mixture gradually, alternately with milk; until combined.
4. Pour into lined and greased tin.

5. Bake in preheated oven 180C for 45 minutes.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualiakum semua.... lama nya tak buka blog ni.... bukan tak mau tapi takda kesempatan dan kemudahan semenjak berpindah ke kampong ni. Dah Sembilan bulan Along menyepi... maaf lah semua ya....

Malam ni bila buat kek ni tetiba Allah bukakan hati untuk berkongsi di blog.... untuk memecah kesunyian blog yg terpinggir begitu lama. Lagi pun tak lama lagi Along nak berangkat jauh, sebelum tu nak kongsikan resipi yg sedap ni dgn semua. Terima-kasih buat tuan empunya resipi dan blog Matahari yang berkongsi resipi ini.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: link
Along ubah cara2 nya sedikit spt di bawah
Saiz: 8" persegi
BAHAN2:
250g Butter
140g Gula Kastor
1 sb Madu
3 bj Telur
220g Tepung Naik Sendiri*
1/2 sb Baking Powder*
60g Nestum Cereal* (* gaulkan)
150ml Susu Segar

CARA2:
1. Pukul mentega, gula & madu sehingga putih.
2. Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul sebati.
3. Gaulkan campuran tepung & nestum* sedikit2 dan di selang-seli dgn susu; sehingga sebati.
4. Tuang ke dlm tin yg di lapik kertas & di gris.
5. Bakar 180C selama 45 minit atau sehingga masak.

Friday, November 13, 2015

Bahulu Gulung Inti Nenas (Malay Pineapple Roll)

 Hi everyone! I've been too busy lately to update this blog.... not even had a chance to come near the pc.... retiree's life seems to be busier than what I thought! Anyway, out of guilt I stole some time to share this simple recipe that I tried just now.... enjoy the traditional Malay roll filled with homemade pineapple jam....

By: Roz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Translated into English by HomeKreation
Yields: One roll 10" long
INGREDIENTS:
3 large Eggs
90g Castor Sugar
100g Flour*
1/2 tsp Baking Powder* (* sifted together)
1/2 tsp Vanilla Essence
Pineapple Jam - see here

METHOD:
1. Beat eggs and sugar until very thick and white.
Add in VE, flour* until combined.
2. Pour into 10" lined square tin.
Bake 180C for 12 minutes.
3. Unmold immediately once cooked and spread warm pineapple jam.
Roll and leave to cool.


BAHASA MALAYSIA VERSION
Assalamualaikum semua. Maaf lah Along dah lama sangat tak update blog atau pun ke udara di facebook kerana teramat sibuk kebelakangan ni sehingga nak on pc pun tak dapat langsung. Untuk yang setia menanti dan tidak di hampakan, Along curi sedikit masa untuk kongsikan resepi yang mudah ni. Perbezaan antara kek gulung dan bahulu gulung.... bahulu takda letak minyak atau butter.... itu memang resepi Melayu tradisional lah. Mudah jer nak buat ni jika sedia ada jem nenas atau boleh juga letak jem lain yg anda suka.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: ResepiBonda
Resepi di taip semula utk mudah rujuk sendiri
Hasil: Sebiji roll 10" panjang
BAHAN2:
3 bj Telur Gred A
90g Gula Kastor
100g Tepung Gandum*
1/2 st Baking Powder* (* ayak)
1/2 st Esen Vanilla
Jem Nenas - lihat resepi di sini

CARA2:
1. Pukul telur dan gula sehingga putih dan pekat.
Masukkan EV & tepung sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm tin 10" persegi yg di lapik kertas.
Bakar 180C selama 12 minit atau sehingga keperangan.
(Along sarankan guna api atas & bawah supaya masak sekata)
3. Keluarkan bahulu dari tin dgn segera sebaik sahaja keluar dari oven.
Sapu rata jem nenas ke atas bahulu dan gulung dgn padat.
Biarkan sejuk sebelum di potong.



Monday, October 19, 2015

White Chocolate Mud Cake (Kek Coklat Putih Lembab)

Attempted the recipe from The Australian Women's Weekly Cookbook which was a gift from a very kind reader.... I think I didn't do it very well as it was not as I expected... The cook book shows a very dense cake but mine turned out like ordinary cake.... The tastes is a bit sweet but my children and hubby like it. I think probably my oven was set too high temperature.... The recipe suggested baking for 1 hour and 40 minutes but mine was browned and cook in one hour.... will need to give another try on this.

Here is the recipe.... a bit lazy to type today so a photo snap of the page from the cookbook is a good solution.... click on it to enlarge it.


BAHASA MALAYSIA VERSION
 Berkenan nak cuba Kek Coklat Putih ni.... sesuatu yg ada kelainan. Resipi ni Along ambil dari buku The Australian Women's Weekly Cookbook, pemberian dari seorang pembaca yg sangat baik-hati. Semuga perkongsian resipi ini di sini memberi keberkatan dan rahmat dari Allah kepada nya... aamiin.
 Along rasa mungkin Along salah set suhu oven yg terlalu tinggi sebab kek masak hanya dalam masa sejam, sepatut nya sejam 40 minit.... oleh itu kek Along naik jadi gebu dan tidak selembab yg sepatut nya. Apa-apa pun rasa nya sedap manis coklat... AlongRiz, Liana dan hubby kata sedap.... habis licin juga makan bersama2 dgn anak2 & cucu2 sedara.

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" bulat
BAHAN2:
250g Butter
180g Coklat Putih
330g Gula Kastor
180ml Susu Cair
225g Tepung Gandum
75g Tepung Naik-Sendiri
1/2 st Esen Vanilla
2 bj Telur

CARA2:
1. Masukkan butter, coklat, gula dan susu ke dlm periuk dan kacau atas api kecil sehingga cair. Sejukkan 15 minit.
2. Masukkan tepung yg di ayak, EV, telur dan gaul sebati.
3. Bakar dgn suhu perlahan selama 1 jam 40 minit.
(Along guna suhu 160C, mungkin perlu rendahkan lagi)
4. Sapu topping coklat putih apabila kek sudah sejuk.

TOPPING COKLAT PUTIH
1/2 c Krim Pekat
360g Coklat Putih (Along guna 280g shj)

- Along double boil sehingga cair.




Sunday, October 18, 2015

Mee Racun (Noodles in Red Lamb Soup)

Mee Racun literally translated to "Poisonous Noodles".... do you dare.... hahahaaa. I was taken aback when I first learn about this..... to me a bad name is like a curse so I didn't even bother about it. However, my perception changed after tasted it recently when served by the resident in this apartment.
 I had a kg of lamb from our Qurban event recently, so decided to give this a try and invited my nephew and his family to join us.

By: Roz@HomeKreation
Serves ~6 persons
INGREDIENTS:
1 kg Lamb - chopped
1 Lemongrass
1" Ginger
1 handful Dried Chilies*
1 big Onion*
4 cloves Garlic*
1" Ginger*
2" Galangal*
1 handful Dried Shrimps* (* blend)
1 big scoop Tomato Sauce
1 big scoop Chili Sauce
3 Eggs
Salt, Sugar
2 kg Noodles / 500g Spaghetti
Garnishes - blanched mustard leaves, bean sprout, fried bean curd, chopped chinese celery/spring onion, fried shallots, chilies, limes

METHOD:
1. Boil lamb with plenty of water, bruised lemongrass/ginger and salt until tender.
2. Heat up a scoop of oil and stir-fry the blended ingredients until fragrant.
Add in tomato/chili sauce, boiled lamb and soup, salt and sugar and let it boil.
Break in all the eggs and stir quickly to mix in.
3. Serve the red soup with blanched noodles or boiled spaghetti with the garnishes.
*****************************************************************************

BAHASA MALAYSIA VERSION
 Mee Racun ni popular kat internet beberapa tahun dahulu, mula2 di kenalkan oleh Che'Iza gang MR. Selepas tu dengar terkenal kat bahagian Johor.... tapi Along rasa seram ler dengor nama camtu, tak teringin pun nak cuba. Bila dah pindah ke KL ni baru ada peluang nak merasa sewaktu open house kat apartment.... aduh, sedap rupa nya.... Mee kuning atau pun spaghetti di hidangkan bersama kuah Sup Kambing Merah...
 Raya qurban baru ni, Along bawa balik daging kambing sekilo.... Along pun cuba2 lah buat dan ajak anak sedara sekali join.... Alhamdulillah, kenyang semua nya.... hehee

By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz hidangan ~6 orang
BAHAN2:
1 kg Daging Kambing - potong2
1 btg Serai
1" Halia
1 genggam Cili Kering*
1 bj Bwg Besar*
4 ulas Bwg Putih*
1" Halia*
2" Lengkuas*
1 genggam Udang Kering* (* blender)
1 senduk besar Sos Tomato
1 senduk besar Sos Cili
3 bj Telur
Garam, Gula
2 kg Mee Kuning / 500g Spaghetti
Bahan Tabur - Sawi/Taugeh Celur, Tahu Goreng, Daun Bawang/Sup, Cili, Limau, Bwg Goreng

CARA2:
1. Rebus daging kambing bersama serai & halia yg di ketuk, air dan garam, sehingga empuk.
2. Panaskan sesenduk minyak dan tumis bahan2 yg di blend* sehingga naik bau wangi.
Masukkan sos tomato/cili dan rebusan kambing, masak sehingga menggelegak.
Masukkan garam & gula secukup rasa.
Pecahkan telur dan kacau dgn cepat supaya hancur.
3. Hidangkan mee yg di celur / spaghetti yg di rebus dgn kuah Mee Racun bersama bahan2 tabur.

Friday, October 16, 2015

Apples and Candied Jujube Drink

I've been coughing so badly for weeks and almost lost my voice.... my sewing club mate Pauline Wong suggested this drink to sooth the throat and reduce the inflammation. Almost immediately, my voice get louder after drinking this in one day.... The taste is so good  with natural sweetness from the apples and the dates. You can find the candied jujube in Chinese shop selling traditional dried food.


By: Roz@HomeKreation
INGREDIENTS:
5 Apples - green or red is ok
5 Candied Jujube
~7-8 cups Water

METHOD:
1. Peel and chopped apples.
2. Place the apples, candied jujube and water in a slow cooker.
Let is cook for about 6-7 hours or overnight.
3. Drink warm.
Candied Jujube
BAHASA MALAYSIA VERSION
Along batuk dah beberapa minggu sehingga hampir hilang suara.... Member Along kat sewing club cadangkan minuman ni sebab kata nya lebih selamat dan berkesan daripada makan ubat dari klinik..... tapi betullah... amat berkesan, selepas satu hari minum suara Along dah kuat sedikit... nak kena buat & minum selalu sebagai minuman seharian.... rasa nya pun amat sedap!

By: AlongRoz@HomeKreation
BAHAN2:
5 bj Buah Epal - hijau atau merah ikut suka
5 bj Candied Jujube
~7-8 cwn Air

CARA2:
1. Kupas buah epal & dan potong2.
2. Masukkan epal, candied jujube dan air ke dalam slow cooker.
Masak selama 6-7 jam atau semalaman.
3. Hidangkan suam sebagai minuman seharian.