Search my Blog

Friday, August 30, 2013

Baked Mung Bean Kuih (Bingka Kacang Hijau)

 This is my favourite & I ate most of it by myself.... packed some for AngahRuz to bring back to KL, Liana & hubby ate some and UsuRaz coundn't bother.... I enjoyed every bite of it and took me days before I can clear all the remainings.

The taste is lovely.... rich with green beans taste and moderate sweetness.... I didn't regret I got to eat most of them....LOL!

I used the recipe from the Red Bean Kuih from here.

By: Roz@HomeKreation
Source: modified from this link
Size: 8": square
1½ cup boiled Green/Mung Beans*
1 cup Water*(* blend till fine) 
1½ cup Flour
½ cup Rice Flour
cup Coconut Milk
cup Sugar
3 tbsp Butter
2 Eggs
½ tsp Salt
1 tsp Green Colour
Sesame Seeds
- for sprinkling (I skipped)

1. Blender all ingredients except sesame seeds until fine and well mixed.
Stir above small fire for about 5 minutes until slightly thicken.
2. Oil the tin & heat up in oven for 5 minutes.
3. Pour the batter & sprinkle sesame seeds.
Bake at 180C for 60 minutes or until cooked.
4. Cool completely before slicing.

 Along memang suka sangat makan bingka kacang, tak kira lah kacang merah ke hijau. Takda gang nak makan sebab AngahRuz je yg pandai makan kuih2 bingka ni. UsuRaz pandang pun takmo. Nasib sempat pack sikit untuk AngahRuz bawa balik KL. Lebih nya hubby & Liana makan sedikit dan Along lah yg habiskan sedikit2 hari demi hari.... tapi tak jemu makan ni.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: modified from this link
Saiz: 8" persegi
1½ cwn Kacang Hijau* (yg telah di rebus) 
1 cwn Air*(* di kisar bersama) 
1½ cwn Tepung Gandum
½ cwn Tepung Beras
2 cwn Santan
1 cwn Gula
3 sb Butter
2 biji Telur
½ st Garam
1 st Pewarna Hijau
sedikit Bijan
- utk tabur (Along tak letak)

1. Kisar kesemua bahan di dalam blender kecuali bijan sehingga sebati.
Masak sebentar sehingga berwap guna api kecil selama 5 minit.
2. Panaskan oven 180C, sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
3. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
Bakar selama 60 minit atau sehingga masak.
4. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.

Wednesday, August 28, 2013

Baked Macaroni (Makaroni Bakar)

 I love this tasty Baked Macaroni.... so did all the guests... I made this in two separate occassions and received many compliments for it! One time was served during Iftar with relatives and the second time was during Hari Raya open house for my boys' friends.

By: Roz@HomeKreation
Source: Yatie (tried to trace the original owner and found it in Facebook_ZaiEddie)
Translated into English by HomeKreation
Serve: 10 persons
Size: 10"x14" / 12"x16"
500g Macaroni - boil until ala dente 
5 Shallots*
3 clove Garlic*
½" Ginger*
1 tbsp Black Pepper*
(* pounded) 
3 tbsp Curry Powder
500g Minced Meat/Chicken
1 can Evaporated Milk + 1 can Water
4 Eggs - slightly beaten 
½ tsp Sugar
For sprinkle on top - chopped Chinese Celery, Spring Onions, Red Chilies, Fried Onions, Grated Cheese

1. Heat up some oil & stir-fry pounded ingredients* until fragrant.
Add in meat, sugar, salt & stir until cooked.
Off the heat.
Add in macaroni, milk, water (optional + grated cheese).
2. Pour macaroni into a casserole.
Sprinkle beaten egg on top followed by ingredients for sprinkle.
3. Bake 180C for 30-40 minutes.

Optionally can add chopped mushroom, capsicum & tomato.

 Makaroni Bakar ni dapat pujian ramai semasa Along hidangkan kepada keluarga dan para tetamu. Along hidangkan sewaktu Iftar dengan saudara hubby dan buat sekali lagi untuk di hidangkan kepada kekawan anak2 sewaktu Raya open house. Along sendiri pun suka sangat sebab moist & lazat. Terima-kasih kepada semua penyumbang resepi ini, semuga Allah murahkan rezeki anda semua.

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Yatie (tried to trace the original owner and found it in Facebook_ZaiEddie)
Resipi di taip semula utk mudah rujuk
Hidangan utk 10 oran
Saiz bekas: 10"x14" / 12"x16"
500g Macaroni - direbus sehingga lembut ala dente 
5 biji Bawang Merah*
3 biji Bawang Putih*
½" Halia*
1 sb Lada Hitam*
(* ditumbuk) 
3 sb Rempah Kari 500g Daging/Ayam Kisar
1 tin Susu Cair + 1 tin Air
4 biji Telur
- dipukul sedikit 
½ sk Gula
Bahan Tabur - Daun Sup, Daun Bawang, Bwg Goreng, hirisan Cili Merah, keju parut/slice

1. Tumis bahan tumbuk* dan rempah hingga naik bau.
Masukkan daging kisar, gula, garam dan goreng hingga masak. 
Padamkan api.
Masukkan & gaul rata macaroni, susu cair & air (optional + cheddar cheese parut).
2. Tuangkan makaroni ke dalam bekas kaserol.

Tuang telur rata2 ke atas permukaan macaroni & tabur bahan2 taburan.
3. Bakar 180C selama 30-40 minit.

Boleh juga letak mushroom, capsicum dan tomato yang dipotong dadu jika suka.

Tuesday, August 27, 2013

Black Glutinous Rice Dessert made in Noxxa Cooker (Bubur Pulut Hitam)

 Slowly clearing my late entries..... this was made about a month ago during Ramadhan.... nothing special, just a repeat menu but want to share my new toy - Noxxa Multi Pressure Cooker! Ever since I bought this two months ago, it has been put into full use almost everyday! It is very convenience to use and I can throw away many of my other posts namely my conventional AMC pressure cooker (although this costs 10X more expensive), my slow cooker, my Le Gourmet cast iron pots, my electric multi-cooker, my collection of non-stick pots and many more! Thanks sis Hanifah for promoting this and helped me to purchase from her membership.

Cooking black glutinous rice only takes 20 minutes instead of hours boiling in conventional pot, without pre-soaking is necessary. The pot is non-stick and the cover is easily detached making cleaning job is just a breath.

Working mum like me will love this kind of equipment.... soon after I get home, I just threw meat/chicken into it, set the timer, went upstairs for shower & the dish is ready when I returned to kitchen later. I can also keep it in there for whole day and the food remains warm (very important as I do not like consuming cold food).

By the way, if you are looking for the recipe for Black Glutinous Rice Dessert, click here to refer to my earlier posting or below is modified for Noxxa method.

By: Roz@HomeKreation
1 cup Black Glutinous Rice
1 bowl Coconut Milk
Sugar to taste
1 Screwpine Leaf
½ tsp Salt

1. Wash & boil glutinous rice in Noxxa using High Pressure 20 minutes, until soft.
2. Add in coconut milk, sugar, salt & screwpine leaf.
Set to steam and cook for 5 minutes.
3. Serve hot or warm.

Panjang lak terbebel in BI tadi.... secara ringkas nya, memasak Bubur Pulut Hitam menggunakan periuk Noxxa ni amat mudah dan cepat. Bubur dah siap hanya dalam masa 30 minit dan rasa nya pun manis enak.

Meh tengok camna nak masak bubur ni dalam periuk Noxxa. Kalau takda periuk Noxxa, boleh buat bubur ni dlm periuk biasa seperti di sini.

By: AlongRoz@HomeKreation
1 cwn Pulut Hitam 
1 mangkuk Santan
 Gula secukup rasa
 1 helai Daun Pandan
 ½ st Garam

1. Basuh pulut hitam dan rebus dlm periuk Noxxa High Pressure 20 minit sehingga empuk.
2. Masukkan santan, gula, garam dan daun pandan.
Tutup dan set Steam 5 minit.
3. Siap untuk di hidangkan.

Monday, August 26, 2013

Mango Pudding (Puding Mangga Lemak Harum)

 Another jelly creation from me.... this looks simple but truely delicious and mouth watering! I made it to serve my sons' friends during Idh open house. I had last batch of mangoes from our tree and wanted the jelly to be creamy so I added coconut milk to the jelly mixture.... it was surprisingly blended well with pureed mango and truely delicious... in fact I gave compliment to my own self that this is the most delicious mango pudding that I ever had....LOL! The guests gave thumbs up while slowly indulging into the smooth and cold dessert!

The mango I used is very sweet, so adjust the sugar to your taste depending on sweetness of the mango that you use.

By: Roz@HomeKreation
1 packet (13g) Jelly Powder
1100ml Water
230g Sugar
200ml packet Coconut Cream*
1 Egg* (* blend) 
1 cup Mango Flesh - pureed with 1 cup water 
1 cup Chopped Mango

1. Boil jelly powder and water until dissolved.
Add in sugar & stir to dissolve.
Add in pureed mango and coconut cream mixture*.
Stir few more minutes until well mixed.
2. Sprinkle chopped mango in a mould.
Pour the jelly mixture and let is set at room temperature.
3. Serve chilled.

 Satu lagi rekaan agar-agar atau puding yang Along nak kongsikan di sini. Ini bukan alang-alang puding mangga biasa tau.... ia nya amat harum lemak manis berperisa.... Along buatkan ni dengan secara kebetulan sahaja. Anak2 Along ajak kawan2 datang beraya ke rumah dan kebetulan ada buah mangga dlm petisejuk dan Along bayangkan puding yang lemak berkrim jadi Along masukkan santan kedalam masakan agar2 tu.... tak sangka ia nya amat sedap sekali. Kekawan bebudak tu semua nya puji tak henti2..... alhamdulillah.

Buah mangga yg Along guna ni manis, so adjust ler gula tu ikut selera anda ya.

By: AlongRoz@HomeKreation
1 bungkus (13g) Serbuk Agar-Agar
1100ml Air
230g Gula
200ml peket Santan*
1 bj Telur* (* blend) 
1 cwn Isi Mangga - blend dgn 1 cwn air
1 cwn Isi Mangga - potong dadu 

1. Masak serbuk agar-agar dgn air sehingga larut.
Masukkan gula & kacau sehingga gula larut.
Masukkan puri isi mangga dan campuran santan*, kacau sebati.
2. Tabur isi mangga yg di dadukan ke dlm acuan.
Tuangkan masakan agar-agar ke atas nya dan biarkan beku di suhu bilik.
Sejukkan di dlm petisejuk sebelum di hidangkan.

Sunday, August 25, 2013

Chicken Nugget in Black Pepper Sauce

 Chicken dishes will always be a repertoire in my house.... especially this particular one.... bite size chicken meat coated with spiced flour, fried to just right crispiness to ensure tenderness and juicy inside then served with favourite sweet sour black pepper sauce!.... specially cooked to please my three hungry boys....LOL!

By: Roz@HomeKreation
1 Chicken Breast - cut to bite size 
4 tbsp Flour + ½ tbsp Curry Powder
3 cloves Garlic - pounded 
3-5 Green Chilies*
1 Big Onion*
2" Ginger* (* sliced) 
5 Kaffir Lime Leaves - shredded 
1 tbsp HoiSin Sauce
1 tbsp Oyster Sauce
1 tbsp Black Pepper Sauce
2 tbsp Soy Sauce
1 tbsp Cornflour + 2 tbsp water
1 Tomato - cubed 
Salt, Sugar

1. Rub chicken pieces with salt and flour mixture.
Deep fry until cooked & crispy on the outside.
Keep aside.
2. Heat up some oil & stir fry pounded garlic until fragrant.
Add in sliced ingredients*, lime leaves and stir until fragrant.
Add in all types of sauce, ½ cup water, salt & sugar. Let it boil.
Add in tomato & cornflour paste.
Cook several minutes until sauce is thicken.
3. Pour sauce over the fried chicken pieces.
Serve with rice immediately.

Anak2 Along makan lauk ayam setiap hari pun takpa & tak jemu2.... tambahan pula bila ada AlongRiz bercuti yang tak pandai makan selain ayam.... AlongRiz pun dah kembali semula ke Pennsylvania, USA beberapa hari lepas.... ni lauk tayangan lewat.

Memang gembira betul anak2 Along 3 org tu bila Along masak lauk macam ni.... ayam nya mudah nak makan sebab di potong kecil dan di goreng rangup dengan perisa rempah.... dan di gandingkan dgn kuah black pepper yg pedas, masam dan manis.... memang sedap!

By: AlongRoz@HomeKreation
1 ketul besar Dada Ayam - di potong kecil
4 sb Tepung + ½ sb Serbuk Rempah Kari
3 ulas Bwg putih - di tumbuk
3-5 biji Cili Hijau*
1 bj Bwg Besar*
2" Halia* (* hiris) 
5 helai Daun Limau Purut - di koyak2
1 sb Sos HoiSin
1 sb Sos Oyster
1 sb Sos Black Pepper
2 sb Kicap
1 sb Tepung Jagung + 2 sb Air
1 bj Tomato - potong dadu
Garam, Gula

1. Lumur ayam dgn garam dan campuran tepung.
Goreng sehingga masak dan rangup luaran nya.
Ketepikan dahulu.
2. Panaskan sedikit minyak & tumis bwg putih sehingga wangi.
Masukkan bahan2 yg di hiris*, daun limau dan kacau sehingga wangi.
Masukkan kesemua sos, ½ cwn air, garam & gula.
Kacau sehingga mendidih.
Masukkan tomato & bancuhan tepung jagung.
Masak sehingga kuah nya pekat.
3. Tuang sos ke atas ayam yg telah di goreng tadi.
Hidangkan dengan nasi putih dengan segera.

Baked Wrapped Pomfret (Pais Bawal)

 Sometimes pomfret sold in market is not so fresh.... turning them into "Pais" i.e. wrapped with spicy coconut will make it tastier.....

See here for the recipe.

Ikan bawal di panggang secara pais amat sedap sekali walau pun jika ikan nya kurang segar, tetap sedap.... Along guna parutan kelapa yg agak muda jadi lebih sedap bumbu nya.

Resipi Along dah kongsikan dulu di sini.

Ikan & bumbu di letak atas daun pisang sebelum di bungkus & di panggang

Siap di panggang..... mmmmmm harum!

Saturday, August 17, 2013

Cornflakes Cookies (Again)

 This is favourite cookies in the house and will sure make every year for Idh based on demand.... My children all love the crunchy and tasty cornflakes coated with melt in the mouth cookies. As for me, I like making it with no fuss to mould it like any other cookies.

 Recipe was posted here and here before.

 Assalamualiakum semua kekawan dan pengunjung. Raya lum habis lagi kan.... Along pula banyak entri tertunggak yg tak sempat nak post.

Biskut ni kegemaran se isi keluarga kami..... nak buat pun mudah, nak makan pun sedap.... sekali hadap boleh habis satu bekas. Terutama nya AngahRuz and Liana.... sekali makan 10 biji pun tak cukup.... LOL.... nama nya pun raya kan, Along suka bila anak2 enjoy makan apa yg Along buatkan. Dah habis licin pun dah.... ada lebih2 sikit tu, Along pack untuk AngahRuz bawa balik KL esuk.

Resipi nya Along dah share kat sini & sini.

Monday, August 12, 2013

Snow Almond Cookies (Biskut Snow Almond)

 Tried something new for this year Idh.... recipe taken from Chef Zubaidah's book.

pssssssst....... lovely orchid from friend for raya.... thanks so much!

By: Roz@HomeKreation
Source: Chef Zubaidah Chepa's book
Yields >110pieces
260g Butter
150g Castor Sugar
1 tsp Vanilla Essence
50g Ground Almond
300g Flour
50g Custard Powder
50g Milk Powder
40f Cornflour
Coating: Cooking Chocolate, White Breadcrumbs

1. Cream butter, sugar and vanilla essence until creamy.
Add in rest of ingredients and mix to form dough.
2. Roll the dough flat and cut using cookie cutter.
3. Bake 140C for 18-20 minutes until golden.
4. Cool cookies and dip cookies into melted chocolate and roll in breadcrumbs.
5. Keep in airtight container after the chocolate is set & dry.

Ready for baking

Tahun ni saja Along nak cuba resipi yg Along belum buat lagi sebelum ni. Pilihan kali ni resipi dari Chef Zubaidah. Rasa nya ramai juga yg dah buat biskut ni. Dah lepas raya baru berkesempatan nak update blog ni....

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Chef Zubaidah Chepa's book
Bilangan >110pieces
260g Butter
150g Gula Kaster
1 st Esen Vanilla
50g Serbuk Almond
300g Tepung Gandum
50g Tepung Kastad
50g Susu Tepung
40f Tepung Jagung
Hiasan: Cooking Chocolate, Breadcrumbs Putih

1. Pukul butter, gula & EV sehingga sebati.
Masukkan kesemua bahan2 lain sehingga terbentuk doh.
2. Canai & terap.
3. Bakar 140C selama 18-20 minit sehingga keperangan.
4. Sejukkan biskut & celup ke dlm coklat yg di cairkan.
Golekkan ke dlm breadcrumbs.
5. Simpan dlm bekas kedap udara selepas coklat membeku.

Saturday, August 10, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 2013

Assalamualaikum w.h.b kepada semua saudara-mara, sahabat-handai dan kenalan semua. Alhamdulillah, selesai sudah sebulan Ramadhan dan di hari lebaran yang mulia ini, saya menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf jika ada salah, silap, dosa yang tidak di sedari atau tanpa di sengajakan. Maaf juga di pinta di atas kurang nya layanan dari HomeKreation kepada pengunjung2 dan sahabat2 yang di sayangi..... akhir2 ini masa amat terhad buat saya mengunjungi blog/facebook kekawan dan saya amat berharap tiada yang berkecil-hati. Sesungguh nya persahabatan anda semua amatlah saya hargai.

Salam sayang dari AlongRoz@HomeKreation buat semua dan

Gambar di atas berhari raya di kampung mertua di Kpg Gerigat, Sarikei dua hari lalu.

Sunday, August 4, 2013

Green Peas Cookies (Biskut Kacang Peas) (Again)

 This melt-in-the-mouth cookies with peas aroma is my favourite and many others..... Come and don't miss the lure of the cookies this Hari Raya.... This is my 2nd cookies so far for this year Idh.... not sure whether or not I can manage to make more cookies as the Idh is only several more days away....

For recipe, refer to the earlier post here.
A tray of unbaked cookies
Fresh from the oven

Ini baru biskut yang kedua yang dapat Along siapkan untuk Raya tahun ni. Biskut ni kesukaan Along dan ramai yg lain juga.... masuk mulut je terus cair & hilang.... kalau boleh setiap tahun mesti nak buat. Banyak juga yang Along buat sebab nak bawa balik untuk MIL juga nanti. Kalau kekawan nak rasa, singgah lah ke rumah raya nanti ya.

Untuk resipi, sila rujuk, di sini.

Biskut Dahlia Susu

 Hoorey....! My first Raya cookies for this year! I was attracted by it's name & the recipe called for condensed milk as main ingredients. It look little bit hard before I tasted it but to my surprise it is really soft and melt in the mouth with nice strong milky aroma.... Liana had dozen of them right after it came out from the oven....LOL. However, I think she deserves it because she put some effort too.... she helped me to place the red cherries on top of the cookies and was excited that she had a role too.

By: Roz@HomeKreation
Source: Facebook_Wawa Waheed @ Sambal Hijau Group
Yields ~150 pcs
250g Butter
1/2 can Condensed Milk
1 tsp Vanilla Essence
1 tbsp Caster Sugar
100g Tapioca Flour*
400g Cornflour*
1/2 cup Plain Flour* (* sift) 

1. Cream butter together with milk and sugar.
2. Add in flur gradually until dough is formed.
3. Press dough using Carnation presser.
4. Bake 150C for 10-11 minutes.
5. Cool at room temperature before storing in air tight container.

Assalamualaikum kpd semua kekawan dan para pembaca yg di sayangi. Maaf lah ya sebab Along jarang2 ke udara untuk blogwalk atau balas kunjungan.... terlalu berat tugas dan masa harian yg terhad. Walau bagaimana pun, kunjungan anda amat Along hargai dan menceriakan kehidupan Along setiap hari.

Hari ni sudah 25 hari kita berpuasa..... alhamdulillah. Along baru dapat siapkan sejenis sahaja biskut raya.... ni yang pertama. Mmmmmm..... seperti nama nya... rasa nya amat lemak2 susu dan dapat hidu keharuman susu tu.... biskut ni rapuh dan cair bila masuk mulut.... nyuummmmm

By: AlongRoz@HomeKreation
Source: Facebook_Wawa Waheeda @ Sambal Hijau Group
Bilangan: ~150 keping
250g Mentega
1/2 tin Susu Pekat
1 st Esen Vanilla
1 sb Gula Halus
100g Tepung Ubi*
400g Tepung Jagung*
1/2 cwn Tepung Gandum* (* Ayak bersama) 

1. Pukul mentega dgn susu & gula sehingga sebati (tak perlu pukul lama2).
2. Campurkan tepung sedikit2 sehingga rata.
3. Picitkan dgn acuan dahlia.
4. Bakar 150C selama 10-11 minit.
5. Sejukkan sebelum di simpan dlm bekas kedap udara.

Thursday, August 1, 2013

Agar-Agar Batik Biskut Cheese (Batik Pudding)

 I'm please to share herewith another pudding/jelly creation from my kitchen corner..... after a series of popular pudding in the past like Milo & Oreo Pudding, Cheese Pudding, Horlicks Pudding and many more..... I promise you that this is another delicious worth trying pudding! It is surely will impress your guests with rich layer of milo pudding and a surprise biscuits layer at the bottom.

Original By: Roz@HomeKreation
Size: 8" square
1 packet / 13g Agar-Agar or Jelly Powder
1100ml Water
220g Sugar
1 can / 400g Ideal Milk*
1 small Egg* (* combine) 
(Note: You can skip the egg if you like but will make it less rich) 
1 cup Milo Powder
1 tbsp Cocoa Powder
150g Salted Cheese Biscuits / Marie Biscuits

1. Dissolve jelly powder in water & boil.
Add in sugar and stir to dissolve.
Add in milk & egg mixture.
Add in milo & cocoa powder.
Stir until well mixed.
2. Arrange a layer of biscuits in a container.
Pour in thin jelly mixture, just enough to cover the biscuits.
Repeat process until all biscuits and pudding mixture is used up.
Biscuits will eventually float to the surface.
3. Cool at room temperaure until pudding is set.
Chill in fridge.


Ini Along nak kongsikan satu lagi resipi puding rekaan Along sendiri. Along rasa pudding ini amat sedap sekali & setanding dengan resepi2 puding yang Along perkenalkan sebelum ni yang agak meletup2 di alam web dan pasaran sekarang seperti Milo & Oreo Pudding, Cheese Pudding, Horlicks Pudding dan banyak lagi resipi2 puding yang Along telah perkenalkan sebelum ini. Bagi peminat dessert, jangan lupa mencuba resipi yang amat enak ini.... rasa yang kaya dengan lemak kecoklatan nya dan di lapisi dengan susunan biskut menjadikan gabungan yg amat istimewa.

Original By: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" persegi
1 bungkus / 13g Serbuk Agar-Agar
1100ml Air
220g Gula
1 tin / 400g Susu Ideal*
1 bj Telur saiz kecil* (* campur) 
(Note: Kalau tak suka telur boleh skip tapi puding akan rasa kurang lemak) 
1 cwn Serbuk Milo
1 sb Serbuk Koko
150g Salted Cheese Biscuits / Marie Biscuits

1. Larutkan serbuk agar kedlm air & masak sehingga mendidih.
Masukka gula & kacau sehingga larut.
Masukkan campuran susu & telur & kacau sebati.
Masukkan milo & serbuk koko & kacau sehingga larut.
2. Susun satu lapisan biskut ke dalam bekas.
Tuangkan satu lapisan agar2 cukup untuk meliputi biskut tersbut.
Ulangi proses melapis biskut & agar2 sehingga habis.
Lapisan biskut akan timbul ke permukaan bila selesai melapis.
3. Sejukkan di suhu bilik sebelum di sejukkan dalam peti-sejuk.