Search my Blog

Sunday, June 21, 2015

Cucur Badak II

This was in the menu for Iftar day two. I made small batch before Ramadhan and had them frozen to save energy and time. I thawed them in fridge few hours before frying to ensure thoroughly cooked in the inside.

I shared the recipe several years ago in here, so may be is good to refresh on the same menu again.

By: Roz@HomeKreation
Yields: 20 petits
1 cup Fresh Grated Coconut
2 Red Chilies*
3 Shallots*
1 Lemongrass*
1/4 cup Dried Shrimps* (* pounded) 
1 tsp Turmeric
Salt
SKIN:
3-4 pcs Sweet Potatoes - peeled, cubed, boiled, drained & mashed
About 1/2 cup Flour


METHOD:
1. Mix all filling ingredients & stir fry until well mixed.
Do not fry too long to avoid filling too dry.
Let it cool before filling.
2. Mix mashed potato with flour just enough to handle the dough.
3. Divide the dough into small balls.
Flatten one ball, fill with the coconut mixture and secure into a ball.
Press a piece of dried shrimp on it.
Do for all remaining.
4. Deep fry until golden.
5. Alternatively fry the kuih for only 1 minute for freezing purpose.
Cool the kuih completely, place in air tight container and freeze.
Ensure thaw the kuih before frying for thorough cooking in the inside.

Half-cooked kuih ready for freezing / Separuh masak untuk di bekukan
BAHASA MALAYSIA VERSION
Menu Iftar hari kedua yg lepas Along hidangkan Cucur Badak, kuih kegemaran Along dari kecil. Along dah sediakan kuih ini lebih awal sebelum Ramadhan dan bekukan supaya jimat waktu dan tenaga. Ramai yg hairan kat FB bagaimana Along boleh sediakan byk juadah... rahsia nya kena lah buat persiapan awal.

 Entri Kuih Badak ni dah lama dulu kat blog ni di sini.... dah lama tak tunjuk Kuih Badak walaupun dah banyak kali buat, jadi di perbaharui kali ini dgn sedikit perubahan resepi.

By: AlongRoz@HomeKreation
Hasil lebih-kurang 20 bj
BAHAN2:
1 cwn Kelapa Parut
2 bj Cili Merah*
3 ulas Bwg Merah*
1 btg Serai
1/4 cwn Udang Kering* (* tumbuk) 
1 st Serbuk Kunyit
Garam
KULIT:
3-4 bj Keledek - kupas, potong, rebus, tapis & lecek
Lebih-kurang 1/2 cwn Tepung Gandum


CARA2:
1. Campurkan kesemua bahan2 inti di dlm kuali & kacau sehingga sebati dan wangi.
Jangan masak terlalu lama supaya inti tidak terlalu kering.
Sejukkan sebelum di gunakan.
2. Lecek keledek dan gaulkan tepung cukup untuk di bentuk.
Jangan terlalu banyak tepung spy kuih tidak keras.
3. Bahagikan adunan kpd bahagian2 kecil.
Leperkan sebiji , isi dgn inti dan bulatkan.
Tekankan seekor udang kering di atas nya.
4. Goreng dgn minyak dalam sehingga garing dan masak sepenuhnya.
5. Jika anda nak buat kuih beku-dingin, goreng hanya seminit.
Sejukkan dan simpan dlm bekas kedap udara sebelum di bekukan.
Keluarkan kuih dan masukkan ke dlm petisejuk untuk nyah-beku sebelum di goreng - ini untuk memastikan kuih masak sepenuh nya di bahagian dalam apabila di goreng. 



No comments:

Post a Comment

Please use OpenID if you do not have any account.
(Sila guna OpenID untuk tinggalkan komen anda jika tiada akaun Google)